Het imago van melk is in de loop der jaren veranderd. Er is veel discussie over de effecten ervan op de gezondheid van volwassenen. Wetenschappelijk gezien is er echter onvoldoende bewijs dat melk op zichzelf ongezond zou zijn. Het drinken van melk is vanzelfsprekend niet gezond voor mensen met lactose-intolerantie of een koemelkallergie. Melk is een rijke bron van essentiële voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitamines (B2 en B12) en mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink. Een nadeel van volle melk is dat het verzadigde vetten bevat. Wanneer je hiervan te veel consumeert, kan het risico op hart- en vaatziekten toenemen. Om dit te vermijden, kiezen veel mensen voor halfvolle of magere melk.
Door een genetische aanpassing in sommige bevolkingsgroepen (vooral in Europa, delen van Afrika en het Midden-Oosten) blijven veel volwassenen het enzym lactase aanmaken. Dit enzym is nodig om lactose af te breken. Zelfs in regio’s waar veel mensen lactose-intolerant zijn, bestaan er echter zuiveltradities. Men consumeert dan vaak gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt, kaas en kefir. Fermentatie breekt een groot deel van de lactose af, waardoor deze producten veel beter te verdragen zijn. Bovendien voegen gefermenteerde producten levende bacteriën (probiotica) toe, die bijdragen aan een gezonde darmflora. Dit kan de spijsvertering verbeteren, het immuunsysteem versterken en mogelijk het risico op bepaalde aandoeningen verlagen.
Conclusie
De algemene wetenschappelijke consensus is dat melk en zuivelproducten niet als ongezond worden beschouwd. Het kan een waardevol onderdeel zijn van een gevarieerd voedingspatroon, vooral vanwege de calcium, eiwitten en vitamines die het bevat. Dit geldt uiteraard niet voor mensen met een lactose-intolerantie of een koemelkallergie.
