Gewoontes

Mensen zijn gewoontedieren of zoals Voltaire (Frans schrijver/filosoof 1694-1778): “mensen zijn machines die door de gewoonte worden voortgedreven, als molenwieken in de wind”. Een groot deel van de dag functioneren wij vanuit gewoontepatronen en draaien wij als het ware op de automatische piloot. Dit is feitelijk ook de enige manier waarop wij goed kunnen functioneren in ons dagelijks leven omdat wij anders simpelweg continue overspoeld zouden worden met alle informatie die op af komt. Onze hersenen zijn er opgericht om zo efficiënt mogelijk met de informatie die op ons afkomt om te gaan. Door gewoontes aan te leren is er veel minder hersencapaciteit nodig. Zo weet je vanuit je eerste rijlessen dat autorijden toch wel een complexe aangelegenheid is. Je had er veel concentratie en aandacht voor nodig (lees hersencapaciteit) echter na de nodige rijervaring merk je dat autorijden nagenoeg automatisch gaat.  

 

Dus gewoontes maken ons leven gemakkelijk maar helaas heeft bijna iedereen ook in de loop van de tijd negatieve gewoontes ontwikkeld. Zo zullen velen van ons dienen te onderkennen dat wij wel enkele ongezonde levensgewoontes hebben. Wie eet er bijvoorbeeld altijd netjes conform de schijf van vijf en heeft elke dag voldoende lichaamsbeweging?

 

Wanneer wij streven naar een gezonde geest in een gezond lichaam, dan dienen wij onze ongezonde gewoontes te onderkennen en te veranderen. Het goede nieuws is dat wij gewoontes kunnen veranderen of vervangen maar het slechte nieuws is dan ook weer dat dit niet altijd gemakkelijk is. Zo is bijvoorbeeld stoppen met roken niet eenvoudig. Als je van plan bent om een slechte gewoonte te veranderen, begin dan met het formuleren van je doelstelling.

Niets zo krachtig als gewoontes