Zout; let op teveel zout is niet gezond.

Wij hebben zout (natriumchloride) nodig. Natrium en chloor zijn belangrijk bij het regelen van de vochtbalans en natrium is nodig voor een goede werking van zenuw- en spiercellen. Als je erg veel zweet verlies je zout maar als je gewoon eet wordt dat snel weer aangevuld via de voeding. Over het algemeen krijgen wij teveel zout binnen (> 4 gram per dag). Teveel zout heeft een aantal negatieve effecten:

  • Verhoogd de bloeddruk en daardoor een hogere kans op hart- en vaatziekten.
  • Zorgt voor een sterke belasting van je nieren waardoor er kans op nierziekten ontstaat.
  • Botontkalking doordat je het teveel aan natrium samen met het calcium uit plast en het calcium is essentieel voor de opbouw van je botten.
  • Er zijn aanwijzingen dat hierdoor het risico op maagkanker toeneemt. 

Het is dus zaak om voorzichtig te zijn met zout, dit geldt zeker voor ouderen omdat de nieren bij oudere mensen meestal al minder goed functioneren. Zout zit in bewerkte voedingsproducten zoals brood, vlees, kaas, pizza's, soepen sauzen maar bijvoorbeeld ook in ijs, frisdranken, snoep, gebak en koekjes. Een kleine hoeveelheid natrium zit van nature in fruit, groenten, bonen en granen maar het merendeel van het zout dat wij binnenkrijgen komt dus uit de bewerkte producten die wij consumeren.