Brein; tips om je brein gezond te houden.

Je brein c.q. je hersenen zijn natuurlijk heel erg belangrijk en het is dan ook zaak om je brein gezond te houden. Hieronder zal ik de belangrijkste tips geven die je daarbij zullen helpen:

  1. Eet gezond. Uit divers onderzoek is gebleken dat goede voeding essentieel is om onze hersenen gezond te houden. Zo is het zaak dat je voldoende omega 3 binnenkrijgt. Dit zit bijvoorbeeld veel in vette vis. Verder is een dieet met veel groenten, olijfolie, noten en vruchten aan te bevelen. Om de maximale voedingsstoffen uit je eten te halen is het belangrijk dat je je eten goed kauwt. Een bijkomend positief effect van goed kauwen is dat het zorgt voor een betere doorbloeding van de grotere bloedvaten in je hersenen.
  2. Blijf actief. Rust roest en dat geldt ook voor je hersenen. Het is belangrijk dat je bloedvaten gezond blijven, zodat je brein voldoende zuurstof krijgt. Dus zorg voor voldoende beweging; ga regelmatig wandelen en doe aan cardiotraining. Tevens is het van belang dat je je hersenen blijft stimuleren door bijvoorbeeld nieuwe dingen aan te leren of door spelletjes te spelen en te puzzelen (hersengymnastiek).
  3. Zorg voor voldoende slaap. Je brein heeft tijd nodig om de indrukken van de afgelopen dag te verwerken en tot rust te komen. Het is dus belangrijk dat je zorgt voor een goede nachtrust want de boog kan niet altijd gespannen staan. 

Alcohol en roken zijn niet gezond voor je brein, dus wees voorzichtig met alcohol en stop met roken. De negatieve effecten van alcohol kun je voor een deel verminderen door regelmatige cardiotraining. In algemene zin kun je zeggen dat gezonde bloedvaten essentieel zijn voor de gezondheid van je brein, dus let dan ook op je bloeddruk en cholesterol.