Brein; tips om je brein gezond te houden.

Je brein c.q. je hersenen zijn natuurlijk heel erg belangrijk en het is dan ook zaak om je brein gezond te houden. Hieronder zal ik de belangrijkste tips geven die je daarbij zullen helpen:

 1. Eet gezond. Uit divers onderzoek is gebleken dat goede voeding essentieel is om onze hersenen gezond te houden. Zo is het zaak dat je voldoende omega 3 binnenkrijgt. Dit zit bijvoorbeeld veel in vette vis. Verder is een dieet met veel groenten, olijfolie, noten en vruchten aan te bevelen. Om de maximale voedingsstoffen uit je eten te halen is het belangrijk dat je je eten goed kauwt. Een bijkomend positief effect van goed kauwen is dat het zorgt voor een betere doorbloeding van de grotere bloedvaten in je hersenen.
 2. Blijf actief. Rust roest en dat geldt ook voor je hersenen. Het is belangrijk dat je bloedvaten gezond blijven, zodat je brein voldoende zuurstof krijgt. Dus zorg voor voldoende beweging; ga regelmatig wandelen en doe aan cardiotraining. Tevens is het van belang dat je je hersenen blijft stimuleren door bijvoorbeeld nieuwe dingen aan te leren of door spelletjes te spelen en te puzzelen (hersengymnastiek).
 3. Zorg voor voldoende slaap. Je brein heeft tijd nodig om de indrukken van de afgelopen dag te verwerken en tot rust te komen. Het is dus belangrijk dat je zorgt voor een goede nachtrust want de boog kan niet altijd gespannen staan. 

Alcohol en roken zijn niet gezond voor je brein, dus wees voorzichtig met alcohol en stop met roken. De negatieve effecten van alcohol kun je voor een deel verminderen door regelmatige cardiotraining. In algemene zin kun je zeggen dat gezonde bloedvaten essentieel zijn voor de gezondheid van je brein, dus let dan ook op je bloeddruk en cholesterol. 

Voedsel voor het brein

 

Onze hersenen gebruiken zo’n 20% van alle energie in het lichaam. Die energie haal je uit je voeding en daarnaast hebben je hersencellen o.a. vitaminen en mineralen nodig als bouwstoffen. De belangrijkste voedingsstoffen voor je brein zijn: 

 1. Omega-3 vetzuren; zij verbeteren de cognitieve functies van het brein. Je vindt deze voedingsstoffen in vette vis, zeevruchten, walnoten en zeewier.
 2. Flavonoïden; zij bevorderen de aanmaak van bloedvaten en zorgen zo voor meer bloedtoevoer naar de hersenen. Deze voedingsstoffen vindt je in cacaobonen, groene thee, citrusvruchten, rode wijn en pure chocolade.
 3. Foliumzuur en folaat zijn vormen van vitamine B11; een essentiële vitamine voor het goed functioneren van ons brein. Deze voedingsstoffen haal je uit groene bladgroeten, sinaasappels en gist.
 4. Antioxidanten; maken de vrije radicalen, die zorgen voor oxidatie schade aan de celwanden, onschadelijk. Deze voedingsstoffen haal je uit bessen, aardbeien, kiwi’s en citrusvruchten.

Een boodschappenlijstje van voedsel voor het brein kan er dus bijvoorbeeld als volgt uitzien:

 • Zalm of haring
 • Walnoten
 • Spinazie
 • Bosbessen
 • Kiwi’s
 • Sinaasappels
 • Pure chocolade
 • Rode wijn
 • Watermeloen
 • Avocado
 • Zeewier