Placebo effect

Bij een placebo krijgt iemand een nepmedicijn maar hij denkt dat hij het echte medicijn krijgt en alleen door zijn geloof in dit nepmedicijn geneest de persoon.

 

Bij medicijntesten wordt altijd een groep mensen getest die niet het echte medicijn maar een placebo krijgen. Doordat de geest het lichaam beïnvloedt, zijn er altijd enkele mensen uit die groep die zo sterk vertrouwen hebben in het nieuwe medicijn (ze weten niet dat ze een placebo gekregen hebben) dat ze toch positief hierop reageren. Het is uiteraard de bedoeling dat de “gouden pil” van de farmaceutische industrie de placebo verslaat. Het placebo-effect bevestigt de invloed die psychologische aspecten kunnen hebben op ziektes.

 

In zijn boek “Jij bent de placebo” weet Joe Dispenza op een overtuigende manier een verband te leggen tussen onze gedachten en onze levenskwaliteit. Zijn boek geeft hoop aan iedereen want jij bent dus de placebo. Jij kunt, in een zekere mate, met je gedachten je lichaam genezen. Voor de goede orde hierbij wordt er niet van uitgegaan dat je alleen maar op het placebo-effect moet vertrouwen. Het kan, naast de reguliere medische zorg, helpen om je te genezen. Garanties worden er niet gegeven want niet iedereen reageert op dezelfde manier op een placebo.