Chakra's

Een chakra kan men beschouwen als een energiecentra dat levenskrachtenergie ontvangt, afstemt en afgeeft. Het bestaan van chakra’s is niet wetenschappelijk aangetoond maar is in oosterse culturen al eeuwenlang een erkend begrip. 

 

Er worden over het algemeen zeven chakra’s onderscheiden. Deze spelen allemaal een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest, waarbij elk chakra een invloed heeft op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. Een chakra kan inactief of overactief zijn. De ideaal situatie is dat alle chakra’s in balans zijn. Er zijn diverse technieken, zoals meditatie en yoga, die gericht zijn op het werken met chakra’s.  Met het openen van een chakra wordt bedoeld dat je de balans in een chakra herstelt, zodat de levensenergie weer goed door het lichaam kan stromen. 

 

De 7 chakra’s zijn:

  1. Wortel- of stuitchakra. Houdt verband met het zich thuis voelen en aanwezig zijn in situaties. Als deze chakra open is, voel je je gegrond, stabiel en veilig. Je bent aanwezig in het hier en nu.
  2. Sacraal chakra. Houdt verband met je emotie en seksualiteit. Als deze chakra open staat, kunnen je jouw emoties vrij laten gaan en uiten zonder over emotioneel te worden. Je staat open voor intimiteit en bent gepassioneerd en levendig.
  3. Navel- of solar plexuschakra. Houdt verband met wilskracht en macht. Is deze chakra open, dan heb je genoeg zelfwaardering en reageer je spontaan op anderen. Je voelt dat je jezelf onder controle hebt.
  4. Hartchakra. Staat voor liefde, vriendelijkheid en compassie. Als deze chakra open is, ben je meelevend en vriendelijk en in staat harmonieuze relaties aan te gaan.
  5. Keelchakra. Staat voor communicatie en kunnen zeggen wat er in je omgaat. Als deze chakra open is, kun jezelf goed uitdrukken en ben je creatief.
  6. Hoofdchakra. Staat voor inzicht en visualisatie. Als deze chakra open is, heb je een goede intuïtie en voorstellingsvermogen.
  7. Kruinchakra. Staat voor wijsheid en inzicht. Als deze chakra open is, ben je onbevooroordeeld en je bewust van jezelf en de wereld om je heen.