Microbioom

Ons lichaam bevat meer cellen van micro-organismen dan menselijke cellen. Die micro-organismen tezamen wordt het microbioom genoemd. Dat het microbioom een grote impact heeft op onze gezondheid wordt steeds duidelijker. Naast het verteren van ons voedsel beïnvloeden ze ook in een sterke mate ons afweersysteem. Uit onderzoek blijkt dat er vaak een link is tussen chronische ziektes en ons microbioom.

 

Wanneer ons microbioom niet goed in balans is dan nemen bepaalde bacteriën de overhand. Dit kan over een langere periode tot een chronische ziekte leiden. Hoe meer verschillende bacteriën hoe beter de balans. De samenstelling verschilt per mens, iedereen heeft een unieke microbioom. Tevens verandert onze microbioom van tijd tot tijd. Dat levensstijl hierin in rol speelt is wel duidelijk. Maar hoe precies het microbioom positief beïnvloed kan worden is nog niet helemaal duidelijk. Voeding speelt hierin waarschijnlijk de grootste rol. 

 

Diverse ziektes zoals bijvoorbeeld obesitas en depressie worden tegenwoordig gerelateerd aan het lekkende darm syndroom (leaky gut). Zoals de naam aangeeft bevat de darmwand dan kleine gaatjes waardoor er meer stoffen in onze bloedbaan terecht komen dan gewenst. Dit activeert onder andere ons immuunsysteem wat kan leiden tot auto-immuunziekten. Het lekkende darm syndroom wordt voor het grootste deel veroorzaakt door een onbalans van onze darmflora. In de reguliere medische wetenschap wordt een leaky gut momenteel nog gezien als een medisch niet erkende aandoening.   

 

Momenteel wordt er nog veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dit heeft nog niet geleidt tot producten die via huisartsen of ziekenhuizen beschikbaar zijn. Op de site van het voedingscentrum zijn enkele algemene adviezen terug te vinden over de rol van onze voeding op het microbioom. Er zijn enkele commerciële bedrijven die een analyse maken van jouw microbioom en op basis hiervan voedingssupplementen en voedingsadviezen aanbieden. Dit zijn vrij kostbare producten die niet voor iedereen bereikbaar zijn. 

 

Het is van belang dat wij goed voor ons microbioom zorgen dan zorgt ons microbioom ook goed voor ons. Samen vormen wij één ecosysteem.