Spieren

Ons spierstelsel wordt beschouwd als een orgaan omdat ze een specifieke structuur en functie heeft in het menselijk lichaam. Spieren zijn niet alleen verantwoordelijk voor beweging maar spelen ook een belangrijke rol bij de stofwisseling en de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Spiermassa helpt bij het regulieren van de lichaamstemperatuur door te fungeren als isolatie. Spieren hebben hun eigen bloedtoevoer, zenuwen en hormonale regulatiesysteem. 

 

Spieren zijn dus erg belangrijk voor onze gezondheid en mobiliteit. Voldoende lichaamsbeweging en goede voeding zijn essentieel om je spieren in stand te houden. Vanaf je 50ste neemt je spiermassa af om dit te compenseren dien je meer te letten op je voeding en lichaamsbeweging. Voor je voeding is het belangrijk dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Als je aan krachttraining doet dan is het verstandig om extra eiwitten aan je dieet toe te voegen. Voor volwassen wordt 0.8 gram per kg lichaamsgewicht aanbevolen en voor ouderen 1-1.2 gram. Spiereiwitten zijn een noodvoorraad voor eiwitten. Wanneer het lichaam te weinig eiwitten binnenkrijgt dan worden deze spiereiwitten afgebroken en verlies je op deze manier spiermassa.

 

Voor een lang en gezond leven is het belangrijk om je spieren in stand te houden. Wij kunnen de kans op hart- en vaataandoeningen, diabetes 2 en andere chronische aandoeningen sterk verkleinen indien wij ons meer focussen op het in stand houden van een gezonde spiermassa.Fitness training en goede voeding zijn dus niet alleen belangrijk voor je figuur maar ook voor een gezond en lang leven.

 

Meer:

 

https://www.healthymindandbody.nl/2020/09/02/start-met-bodybuilding-na-je-pensionering/

 

https://www.healthymindandbody.nl/2021/03/31/fitte-pati%C3%ABnten-hebben-minder-kans-op-complicaties-na-een-darmkankeroperatie/

 

https://www.healthymindandbody.nl/2021/09/18/met-gezonde-sterke-spieren-heb-je-minder-complicaties-na-een-operatie/

 

https://www.healthymindandbody.nl/2023/03/15/spieren-voor-een-lang-gezond-leven/