· 

Start met bodybuilding na je pensionering.

Naarmate je ouder wordt verlies je spiermassa, dat voor een deel vervangen wordt door vet. Om dit tegen te gaan is het zaak dat je meer gaat bewegen. Een gezonde spiermassa beschermt je tegen ouderdomssuiker en overgewicht. Daarnaast zorgt een gezonde spiermassa voor een  sneller herstel bij ziekte of na een operatie. Krachttraining en een gezonde voeding remt het afbreken van je spiermassa af en hiermee kun je zelfs op latere leeftijd nog spiermassa opbouwen. Het verlies aan spiermassa kan al vanaf je dertigste ontstaan, zeker als je weinig beweegt. Door tenminste 1 keer per week te sporten, kun je er al voor zorgen dat je spiermassa in stand blijft. Maar naarmate je ouder wordt zul je meer op je voeding dienen te letten en meer dienen te bewegen om je spiermassa in stand te houden. Feitelijk is het dus een uitstekend idee om te beginnen met bodybuilden na je pensionering.