Mond en gebit; dagelijkse zorg voor je mond en gebit is noodzakelijk voor je algemene gezondheid.

Je mond en gebit speelt een belangrijke rol bij je gezond, zo begint de spijsvertering al in je mond en daarom is het ook van belang dat je je eten goed kauwt. Om goed te kunnen kauwen heb je dus wel een goed gebit nodig. Wist je dat het kauwvermogen van een kunstgebit t.o.v. een echt gebit maar circa 30-50% is. Daarom alleen al is het belangrijk dat je je gebit goed verzorgt maar er is meer want een slecht onderhouden gebit verhoogd ook de kans op hart- en vaatziekten. In je mondflora komen namelijk ook schadelijke bacteriën voor die ontstekingen veroorzaken. Door een goede gebitsverzorging en een gezonde voeding kun je deze schadelijke bacteriën onder controle houden maar als deze de overhand krijgen, kan het dus goed mis gaan. Ik kan ook niet zeggen dat de tandarts mijn beste vriend is, maar ik ga toch trouw elk half jaar voor controle want mijn gezondheid is mij heel veel waard. 

 

Samenvattend: een gezonde mondflora en gebit is zeer belangrijk voor je gezondheid en hoewel sommige mensen van nature een gezond gebit hebben, is dagelijks onderhoud voor iedereen noodzakelijk. Dit betekent minimaal 2 maal daags tandenpoetsen en na het eten met een tandenstoker de etensresten tussen je tanden verwijderen en uiteraard regulier (controle)bezoek bij de tandarts.

 

PS

Mocht je nog een extra reden nodig hebben om te stoppen met roken; roken is erg slecht voor je gebit en verhoogd sterk het risico op ontstekingen.

Een gezond gebit is een waardevol bezit