Lichaam geest connectie

Ons lichaam bestaat uit overlappende anatomische structuren met elkaar samenhangende systemen zoals o.a. ons zenuwstelstel, cardiovasculaire systeem, immuunsysteem, ademhalingssysteem, etc. Gevoelens en emoties zijn feitelijk chemische stoffen die een effect kunnen hebben op ons lichaam en lichaamsfuncties. In die zin zijn het ‘boodschappers” die door het brein worden afgegeven en door het hele lichaam worden gestuurd. Via receptoren, die zich op de cellen van weefsel, organen en lichaamsonderdelen bevinden, wordt de “boodschap” ontvangen. Op deze manier ervaren en voelen wij met ons lichaam onze gevoelens en emoties. Zo zeggen wij bijvoorbeeld dat je vlinders in je buik krijgt als je verliefd bent. Emoties kunnen teruggezien worden in hartritme patronen, zo is het verschil tussen frustratie en waardering heel goed te zien.  Als gevolg van een plotselinge emotionele of fysieke stress situatie kan er een hartconditie ontstaan die apical ballooning genoemd wordt, ook wel bekend als het gebroken hartsyndroom. 

 

Twee klassieke voorbeelden van de geest lichaam connectie zijn; het placebo effect en het Pavlov effect. Bij een placebo krijgt iemand een nep medicijn maar denkt dat hij het echte medicijn krijgt en alleen door suggestie geneest de persoon. Bij het Pavlov effect werd een hond gevoederd en kreeg de hond tijdens het voeren telkens een belsignaal te horen. Op een gegevens moment werd alleen nog maar het belsignaal gegeven en de hond reageerde hierop alsof hij eten kreeg. Dit effect werkt ook bij mensen en wordt gebruikt in de reclame industrie en als instrument in de persoonlijke ontwikkeling industrie.

 

Onze persoonlijkheid en karakter beïnvloed in zekere mate onze gezondheid. Zo hebben optimisten over het algemeen betere bloed, suiker en cholesterol waarden.  Ze zijn vaak ook fysiek actiever en hebben een gezonde BMI. Uit onderzoek bij 100 jarige bleek dat zij diverse overeenkomstige persoonlijke karaktertrekken hadden zoals gemakkelijk in de omgang, optimistisch, hielden van lachen en uitgaand. In die zin kan men stellen dat je gezondheid voor een belangrijk deel door je geest bepaald wordt.


Je innerlijke ervaring vormt jouw uiterlijke wereld en vormt de mensen om je heen.