Mediterraan dieet

McEvoy's onderzocht de eetgewoonten van bijna 6000 oudere Amerikanen met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar. Na correctie voor leeftijd, geslacht, ras, laag opleidingsniveau en leefstijl- en gezondheidsproblemen (zoals obesitas, diabetes, depressie, roken en lichamelijke inactiviteit) ontdekten  de onderzoekers dat diegenen die het MIND of mediterraan dieet volgden een 30% tot 35% lager risico hadden op cognitieve stoornissen. Hoe meer mensen op die voeding bleven, zei McEvoy, hoe beter ze cognitief hebben gefunctioneerd. Degenen die marginaal het dieet volgden, profiteerden ook, maar met een veel kleinere marge. Ze hadden 18% minder kans op tekenen van cognitieve stoornissen.

 

Wat zijn de mediterrane en MIND-diëten?

 

Het dieet is eenvoudig; plantaardig koken, waarbij het merendeel van elke maaltijd gericht is op groenten en fruit, volle granen, bonen en zaden, met een paar noten en een nadruk op extra zuivere olijfolie. Geraffineerde suiker en andere vetten dan olijfolie, zoals boter, worden zelden of helemaal niet geconsumeerd. Vlees wordt ook nauwelijks geconsumeerd, soms een klein beetje om het gerecht smaak te geven. In plaats daarvan kunnen maaltijden eieren, zuivel en gevogelte omvatten, maar in veel kleinere porties dan in het traditionele westerse dieet.  Ze voegen ook minstens drie porties bonen, twee of meer porties bessen, porties kip of kalkoen en een keer vis per week toe en ze drinken een glas wijn per dag.