Bewegen; voldoende beweging is een must voor je gezondheid.

Om een gezond lichaam te houden is voldoende bewegen een must. Vergelijk het met een auto of een machine, als die te lang stil staat gaat alles vast zitten en is er geen beweging meer in te krijgen. Rust roest zeggen ze en dit geldt min of meer ook voor ons lichaam. Rust is echter prima na gedane arbeid of beweging.

 

Met bewegen wordt hier bedoeld; elke lichamelijke activiteit waarbij je jezelf inspant en waarbij je hart sneller gaat kloppen en je sneller ademhaalt. Dus je hoeft niet perse te gaan sporten maar wandelen,  fietsen, in de tuin werken, huishoudelijk werk, etc telt ook mee. De norm is dat je minimaal een half uur per dag actief beweegt. Je hoeft niet een half uur achter elkaar te bewegen maar elke activiteit dient wel tenminste 10 minuten te duren om effect te sorteren. Als je kiest voor een sportactiviteit, doe dit dan bij voorkeur samen met een vriend, vriendin of kennis. Hierdoor is het gemakkelijk om er regelmaat in te houden en je kunt je aan elkaar optrekken. Zoek naar activiteiten die bij jou passen en waar je plezier in hebt zodat je er een gewoonte van kan maken. Als je er een gewoonte van maakt, dan zal het je minder energie en discipline vergen om het vol te houden. Het gaat dan als vanzelf en op deze manier wordt het een onderdeel van jouw leven.

 

De voordelen van regelmatig bewegen en actief blijven zijn:

  • Het helpt je beter te ontspannen en het kan je stress verminderen.
  • Het is goed voor je hart, bloedvaten, longen, spieren en botten.
  • Verbetert je spijsvertering en stofwisseling.
  • Geeft je meer weerstand tegen ziektes.
  • Je zult je fitter en gezonder voelen.

Als je niet gewend bent om actief te bewegen start dan rustig, het is niet de bedoeling dat je naar adem snakt. Bouw het langzaam op, begin bijvoorbeeld met 10 minuten per dag. Zorg dat je elke dag voldoende beweegt want 1 keer per week intensief sporten is niet voldoende. 

 

PS

Als je na het sporten last hebt van je spieren, dan is het goed als je een sauna bezoekt. De grotere sportscholen hebben dan ook meestal een sauna

 

 

Het is natuurlijk een goed idee om de dag te starten met ochtendgymnastiek. Ja je zult dan iets eerder uit je bed dienen te komen maar als je hiervoor 5 minuten neem dan is dat toch te doen niet waar?