Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is een belangrijk goed, de meeste mensen hebben er een gebrek aan. Vooral in moeilijke situaties kan ons zelfvertrouwen ons wel eens in de steek laten. Gelukkig is het mogelijk om je zelfvertrouwen te vergroten. 

 

Strategie voor het vergroten van jouw zelfvertrouwen: 

  1. Onderken je angsten. Het negeren of bagatelliseren van je angsten is geen goede strategie. Zie je angsten onder ogen en accepteer deze.
  2. Stel jezelf doelen. Het stellen van doelen heeft tevens een aantal belangrijke functies, deze zijn: 
  • Het creëren van een productieve emotionele toestand. Als iemand nadenkt over wat hij wel wil in plaats van over het probleem, wordt zijn emotionele toestand positiever. Een prettige ontspannen emotionele toestand is bevorderlijk voor het vinden van hulpbronnen*.
  • Doorbreken van fixatie. Door uitgebreid en diepgaand over doelen en hulpbronnen te praten wordt de fixatie op het probleem doorbroken. Dus je concentreer je op het doel in plaats van op het probleem.
  • Richting geven bij het zoeken naar hulpbronnen*. Een duidelijk doel geeft richting aan het innerlijk zoekproces naar oplossingen. Een doel zorgt voor terreinafbakening waardoor de kans op het vinden van passende hulpbronnen toeneemt.
  • Opsporen van belemmeringen. Door het formuleren en concretiseren van een doel wordt het gemakkelijker vast te stellen wat de belemmeringen zijn bij het bereiken van dat doel.
  • Versterken van de motivatie. Het stellen van aantrekkelijke doelen werkt volharding bij het zoeken naar oplossingen in de hand. 

                                                                                *hulpbronnen: alle zaken die jou helpen om iets te realiseren

 

     3. Onderneem actie. Realiseer je dat je actie dient te ondernemen, niets doen is geen optie. 

 

PS

"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan" (Pipi Langkous) is een goede instelling. Doe het en ga ervoor ook al weet je niet zeker of het lukt. Of zoals Nike zegt; just do it!