Afvallen

Als je wilt afvallen, dan is het zaak dat je kennis neemt van de zaken waar je dik van wordt of je helpen om af te vallen zodat je deze kan aanpakken. Feitelijk zijn er 3 zaken waar je aandacht aan dient te besteden:

 1. Voeding.
 2. Lichaamsbeweging.
 3. Stress

Ad 1

Voeding is natuurlijk nummer 1. Om af te vallen zul je je voedingspatroon dienen te wijzigen. Er is overtuigend bewijs dat een hoge bloedsuikerspiegel zorgt voor vetopslag en dat een lage bloedsuikerspiegel leidt tot vetverbranding. Voedingsstoffen die leiden tot een snelle verhoging van de bloedsuikerspiegel zijn alle producten die suiker bevatten en producten die snelle koolhydraten bevatten. Snelle koolhydraten zijn koolhydraten die zorgen dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt zoals snoep, koek, wit brood, witte rijst en pasta. Deze koolhydraten bevatten nauwelijks vezels waardoor de koolhydraten snel omgezet worden naar suikers met als gevolg een snelle toename van de bloedsuikerspiegel.

 

Op basis van bovenstaande uitgangspunten, kun je je etenspatroon aanpakken. Je dient andere keuzes te maken en je hieraan  te houden. Hieronder zal ik een aanbeveling geven van te ondernemen acties:

 • Gebruik geen frisdranken, vruchtendranken of ijsthee. Alle suikerhoudende of kunstmatig gezoete dranken verhogen je vetopslag. De beste dorstlesser is nog altijd water maar thee (bij voorkeur groene thee) is ook prima om af te vallen.
 • Gebruik zo weinig bewerkte producten (dus o.a. geen diepvries pizza’s). Eet veel verse groenten. Diepvriesgroenten zijn ook ok maar vermijdt blikgroentes omdat daar vaak suiker of zout aan toegevoegd is. Gebruik geen mayonaise, tomatenketchup of anderen industrieel bereide sauzen. Eet geen frikandellen, hamburgers, shoarmavlees,  slavinken of andere industrieel bewerkte vleesproducten. Ook hiervoor geldt koop vers onbewerkt vlees.
 • Eet geen snoep, koeken, gebak en ijs of andere suikerhoudende producten.
 • Zo weinig mogelijk snelle koolhydraten gebruiken. Om snel af te vallen is het verstandig om je koolhydraten inname te reduceren.
 • Gebruik boter en olijfolie in plaats van margarine en gangbare braadoliën.
 • Vol vetten producten zijn in principe ok zolang je er maar niet teveel van gebruikt maar wees voorzichtig met onverzadigde vetten die aan producten toegevoegd zijn of industrieel bewerkt zijn. Vet dat bij kamertemperatuur zacht of vloeibaar is bevat veel onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten in onbewerkte producten zoals verse vis, noten, vlees en zuivel zijn niet slecht omdat daar omega 3-vetzuren in zitten die gezond zijn.
 • Kook zelf en koop en gebruik de juiste producten.
 • Gebruik maximaal 3 maaltijden en vermijd tussendoortjes. Verder kun je periodiek vasten (intemittent fasting) overwegen. Dit houdt in dat je voor een periode van tenminste 12 uur geen calorieën tot je neemt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door na het avondeten niets meer te eten of drinken dat calorieën bevat tot de volgende middagmaaltijd. Dit helpt om de suikerspiegel van je lichaam in balans te brengen en helpt je lichaam om vet te verbranden.

Wanneer je lichaam weer in balans is, kun je natuurlijk best wel eens zondige tegen bovenstaande regels maar voor de eerste maanden dien je bovenstaande regels strikt te hanteren. In het begin heb je dus discipline nodig om je aan deze regels te houden. Zorg echter dat je goede gewoontes opbouw want dan hoef je niet meer te vertrouwen op je discipline. Begin elke dag bijvoorbeeld met een groene smoothie

 

Ad 2

Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk; ons lichaam is er niet op gemaakt om hele dag achter een scherm te zitten of onderuit gezakt op een bank te hangen en televisie te kijken. Door voldoende te bewegen bouw je spiermassa op en wordt je stofwisseling verbeterd. Dus naast goede voeding is het belangrijk dat je voldoende beweegt. Maak hier ook een gewoonte van bijvoorbeeld door elke middag tijdens te pauze een wandeling te nemen en ga met een vriend of vriendin regelmatig sporten.

 

Ad 3

Door stress maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan die o.a. je bloedsuikerspiegel verhoogt. Door de verhoogde stress zal je eerder geneigd zijn om te snacken of zoete producten tot je te nemen. Door teveel stress zul je slechter slapen waardoor je lichaam niet goed hersteld en in balans komt. Wees dus alert op je stressniveau en neem acties om je stress te verlagen.