Angst; wat kun je er tegen doen?

Angst is een gevoel en je hebt jezelf geleerd om dit gevoel als "gevaar" en dus vervelend te labellen. Vervelende gevoelens wil je zo gauw mogelijk kwijt raken, en dus zoek je naar een mogelijkheid daarvoor. Omdat rustig naar het gevoel zelf kijken geen optie lijkt, ga je kiezen uit de opties om te vluchten, of te proberen de oorzaak weg te krijgen en zo het gevoel ook kwijt te kunnen raken. Als je bang bent voor spinnen is er een duidelijke relatie tussen datgene wat de angst in je oproept en je ervaring. Ook de oplossingsrichting is binnen die benadering helder: je kan de spin doodslaan of de kamer uitgaan, en je bent er weer even van af. Maar als je bang bent voor iets vaags, iets wat je niet goed kan benoemen, dan wordt het een stuk moeilijker. Veel mensen ervaren tegenwoordig deze wat lijkt onbestemd soort angst. Die is vooral gebaseerd op het idee dat je in controle moet zijn van wat er gebeurt in je leven.

 

Hier volgen enkele tips om je angst te verminderen: 

  • Benoem je angst: door je angst te benoemen, zal je gemakkelijker afstand kunnen nemen van je angst. Hierdoor zullen je paniek gevoelens minder worden. Benoem concreet (liefst hardop) wat je voelt, waar ben je angstig voor of wat ervaar je precies.
  • Visualiseer: visualiseer in je geest een situatie waar je blij of ontspannen was. Hierdoor zul je als het ware terug gaan in dat positieve gevoel, waardoor de paniek of angst gevoelens zullen afnemen. Visualiseer bijvoorbeeld dat je lekker op het strand of zwembad lag te zonnen of op de camping lekker onder de schaduw een dutje zat te doen. Het maakt niet uit waar je aan terug denkt zolang je maar blij en ontspannen was in die situatie.
  • Beweeg; door te bewegen zal je lichaam bepaalde stoffen aanmaken die je angst zullen verminderen. Doe bijvoorbeeld enkele kniebuigingen of hef je knieën één voor één zo hoog mogelijk op. Wat je ook doet zorg dat je lichaam in beweging is.
  • Neem actie en initiatief, laat je door je angst niet overheersen, vertel wat je wilt en voelt. Wees tevreden met jezelf, neem niet alles persoonlijk of te serieus op.

 

 

Angst wat kun je er tegen doen?