Zelfrespect

Het is belangrijk dat je respect hebt voor jezelf en dat je voor jezelf durft op te komen. Zelfrespect is echter niet eenvoudig want de meeste van ons hebben geleerd om kritisch te zijn ten aanzien van zichzelf en in de loop der tijd kan dit wel eens verschoven zijn naar te kritisch naar onszelf kijken. Tevens krijgen we in ons leven de nodige kritiek te verwerken en wij krijgen niet van iedereen het respect dat wij graag zouden willen. Als jezelf hier teveel van aantrekt, dan kun je hier last van krijgen. Als dit het geval is, dan is het zaak om je zelfrespect op te krikken.

 

Hieronder geef ik een aantal zaken die kunnen helpen om een gezonde basis van zelfrespect op te bouwen: 

  • Spreek je mening uit; door op een positieve manier kenbaar te maken hoe jij over bepaalde zaken denkt zal er eerder naar je geluisterd en rekening met je gehouden worden. Immers wie zwijgt stemt toe.
  • Stel jezelf doelstellingen; door het stellen van doelstellingen zul je focus verkrijgen en effectiever te werk gaan.
  • Richt je op de positieve zaken in het leven; waar je je op focust wordt sterker en komt dichter bij in je leven. Dus laat jezelf niet leiden door de negatieve zaken maar blijf je focus op de positieve zaken in je leven houden. Tevens focus niet op je problemen maar richt je op oplossingen.
  • Wees niet te kritisch over jezelf, laat dit maar aan anderen over. Geef jezelf van tijd tot tijd ook eens een compliment.
  • Elimineer je negatieve gedachten; wanneer je een negatieve gedachte hebt, stel deze dan direct ter discussie en vervang deze door een positieve gedachten.
  • Schrap de woorden mislukking en falen; besluit vanaf vandaag nooit meer deze woorden te gebruiken. Als iets niet lukt, dan is dit een leermoment of een les dat je het de volgende keer anders zult doen. 

Nick Vujicic is als geen ander instaat zichzelf te richten op de positieve zaken in het leven en op die dingen die hij wel kan in plaats van zich druk te maken over de dingen die hij niet kan. Bekijk onderstaande video en laat je door Nick inspireren.

Op het moment dat je onvoldoende zelfrespect hebt of wanneer je onzeker voelt over jezelf, denk dan terug aan Nick en vraag jezelf af het wel allemaal waar is wat je denkt over jezelf en moet je jezelf hierover wel zo druk maken?