Voeding; goede voeding is de basis voor een gezond lichaam.

Over voeding is heel veel geschreven en er is veel onderzoek naar gedaan. Een aantal zaken zie je in meerdere publicaties terug en deze zal ik hier vermelden.

 

Iedereen is er wel over eens dat je bewerkt voedsel zoveel mogelijk dient te vermijden. Met bewerkt voedsel wordt bedoeld alle voedingswaren die door de voedingsindustrie verwerkt en bewerkt worden en waar dus stoffen aan toegevoegd worden. Denk aan diepvries hamburgers, frikandellen, chips, koeken, soepen, etc. De reden dat je deze producten dient te vermijden komt doordat er meestal veel zaken toegevoegd worden die niet gezond voor ons zijn. Zo worden aan de meeste bewerkte voedingsproducten te veel suiker en zout toegevoegd. Op de etiketten kun je tegenwoordig zien welke producten er toegevoegd worden maar de benamingen en afkortingen die hierop staan zijn natuurlijk niet voor iedereen even duidelijk. Zo zijn er bijvoorbeeld nog wat alternatieven namen voor stoffen die ook als suiker gekwalificeerd kunnen worden;  dextrose, fructose, sucrose, trehalose, maltodextrine, etc. Ik hanteer de simpele vuistregel; hoe langer de lijst is, hoe meer kans je hebt dat er stoffen in  zitten die niet gezond voor je zijn. Conclusie: gebruik zoveel mogelijk rauw c.q. onbewerkt voedsel om je eten te bereiden.

 

Als men een verband legt tussen etensgewoonten en gezondheid per land of regio dan kun je stellen dat de Aziatische (met name Japan) en mediterrane keukens de voorkeur hebben. De gezonde zaken van de Aziatische keuken zijn; vis, rijst, soja producten en weinig vet. Voor de mediterrane keuken zijn dit; groenten, fruit, vis, olijven (zongerijpt) en pasta (in geringe mate). Tempeh is bijvoorbeeld een soja product uit de Aziatische keuken dat zeer gezond is! Ik vind tempeh gefrituurd met een beetje zout (tja dat frituren en zout is misschien wat minder gezond) heel erg lekker als snack maar je kunt er ook veel gerechten mee maken. Een super gezonde groente is Broccoli en wist je dat ui ook erg gezond is? Dus voor de liefhebbers; haring met rauwe ui is lekker en gezond! O ja als je dan toch een frikandel eet, ga dan voor een frikandel speciaal met veel ui! Nog een tip, eet regelmatig noten (uiteraard bij voorkeur onbewerkt dus niet gezouten) bijvoorbeeld walnoten die erg gezond zijn.

 

Het voedingscentrum die al sinds 1941 informatie geeft over gezonde voeding, adviseert de schijf van vijf; groenten en fruit, graanproducten en aardappelen, smeer- en bereidingsvetten, dranken en vis, peulvruchten en vlees. Per categorie wordt een nader advies gegeven en je kunt op hun website een voedingsadvies opvragen op basis van je leeftijd en geslacht. Hierbij dien ik bij op te merken dat er voedingsdeskundigen zijn die over enkele zaken die beschreven staan in de schijf van 5 kanttekeningen bij plaatsen. Sowieso is het een richtlijn en je dient rekening te houden met het gegeven dat ieder mens uniek is. Afhankelijk van iemands aanleg kan men anders reageren op bepaalde voedingsstoffen. 

 

Neem de tijd voor een maaltijd, eet rustig en geniet ervan. Schep geen grote porties op en kauw je eten goed. Het is beter om meerdere keren per dag een kleine hoeveelheid voedsel tot je te nemen dan 1 of 2 grote maaltijden. Om overgewicht te voorkomen, ontbijt je als een keizer, lunch je als een prins en dineer je als een bedelaar. Het is belangrijk dat je gevarieerd en gezond eet, alleen zo krijg de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om gezond te blijven. 

PS

Een geweldige manier om extra groenten te consumeren, is dagelijks een groene Smoothie drinken.