Thee

Thee is gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis en is verkrijgbaar als zwarte, groene en witte thee. Zwarte thee is gefermenteerde thee en groene en witte thee is niet gefermenteerd. De jongste knoppen van de theeplant worden gebruikt om witte thee te maken en deze blaadjes hebben een bijna witte kleur. Zwarte thee heeft een sterke meer bittere smaak dan groene of witte thee. Witte thee heeft een zachte smaak en de geur is bloemig. 

 

Thee bevat cafeïne (ook wel theïne genoemd) en de hoeveelheid hangt af hoe sterk de thee gezet wordt en uiteraard de hoeveelheid thee die gezet wordt. Witte thee bevat minder cafeïne dan zwarte en groene thee. Thee bevat een noemenswaardige hoeveelheid antioxidanten, dat zoals bekend goed voor de versterking van je immuunsysteem is. Omdat witte thee het minst bewerkt is en de meeste antioxidanten bevat, wordt er over het algemeen vanuit gegaan dat witte thee het gezondst is maar een goede tweede is groene thee.

 

Zoals bijna iedereen weet komt thee uit Azië maar een bedrijf in Nederland is er in geslaagd om een variant te kweken die in ons klimaat kan groeien. Dit bedrijf verkoopt zowel de theeplanten om je eigen thee te maken als de verschillende thee soorten onder het label JOAN dutch tea makers. (https://teabyme.eu/nl/).