Positief denken; maak hier een gewoonte van.

Wanneer je je aandacht richt op het negatieve, dan is de kans groot dat je dit juist aantrekt. Het is dus zaak dat je richt op het positieve. Wanneer je bijvoorbeeld opziet tegen iets en daar negatieve toekomst beelden over hebt, vervang deze dan door positieve. Dit doe je door eenvoudig onderstaande 4 stappen te doorlopen:

 

  1. Wis alle negatieve beelden die je in je gedachten maakt uit. Gum ze als het ware uit of laat ze oplossen.
  2. Breng jezelf in een opgewekte vrolijke stemming. Doe dit bijvoorbeeld door te denken aan prettige herinneringen bijvoorbeeld van je laatste vakantie of luister naar vrolijke muziek.
  3. Ga in gedachten en stel je zelf voor dat in de toekomst alles gaat zoals jij het wilt. Maak een positief beeld van de toekomst en voel dat het goed voelt.
  4. Herhaal dit proces de eerst komende dagen net zolang dat het natuurlijk aanvoelt en dat je automatisch een positief beeld krijg als je nadenkt over de toekomstige situatie waar je eerst tegen op zag.

 

Pessimist versus optimist:

 

Optimisten zien met name de zonnige kant van het leven en de pessimisten houden zich vast aan de donkere kant van het leven. Je kunt ook zeggen dat optimisten het leven door een positieve bril zien en dat pessimisten het leven door een negatieve bril zien. Mensen die positief denken zullen eerder positieve ervaringen meemaken dan mensen die negatief denken. Hiervoor geldt: je ervaart hetgeen waar je op focust. Richt je je met name op het negatieve, dan zul je ook veel zaken tegenkomen die negatief zijn en de positieve zaken zul je waarschijnlijk negeren. De strategie van een optimist is dan ook meestal te prevaleren boven de strategie van een pessimist.

 

Goed beschouwd hebben we het hier over twee verschillende denkstrategieën. Zo zal voor de optimist het glas half vol zijn en voor de pessimist het glas half leeg zijn. Beide hebben gelijk maar de benadering van de optimist klinkt natuurlijk wel positiever. Nu is het natuurlijk niet verkeerd om zaken ook eens door de ogen van de pessimist te bezien. Optimisme kan namelijk ook doorschieten naar onrealistische verwachtingen. Net als zoveel andere zaken in het leven is het zaak om de juiste balans te vinden. In sommige situaties kan het misschien goed zijn dat de balans iets meer doorslaat naar het pessimisme waardoor je in actie komt. De middenpositie van de balans is natuurlijk realisme en als je voor een moeilijke ingrijpende beslissing staat in je leven is dit de meest zekere denkstrategie om te hanteren.


Positief denken