Gedachten; waarom zijn deze belangrijk?

Gedachten zijn maar gedachten denken sommige mensen maar dit is een misvatting. Gedachten bepalen namelijk voor een belangrijk deel je gevoel en gedrag. Dit is een van de belangrijkste zaken die ik tijdens mijn NLP-opleiding geleerd heb. Onderstaand figuur geeft dit verband weer.

 

 

Waarom zijn onze gedachten belangrijk?

Uit dit schema volgt, dat niet alleen de gebeurtenis bepalend is voor jouw gevoelens en gedrag maar tevens hoe je over de gebeurtenis denkt; je ideeën en gedachten. Op zich is dit logisch want je kunt het vergelijken met de volgende situatie; zet twee mensen in een rollercoaster, waar de een bang voor is en de ander een fan van is. Je weet dan zeker dat tijdens en aan het eind van de rit de gevoelens en het gedrag van beiden geheel anders zullen zijn, ondanks dat de feitelijke gebeurtenis (een ritje met een rollercoaster) hetzelfde was! De meeste mensen zijn zich hier niet of nauwelijks van bewust en onderschatten daardoor de impact van onze gedachten en verbinden hun gevoelens en gedrag geheel aan de gebeurtenis. 

 

Maar als wij meer controle over ons gedrag en gevoel willen hebben, zullen wij meer aandacht aan onze gedachten dienen te geven en de verantwoordelijkheid hiervoor dienen te nemen. Op het moment dat je altijd de schuld geeft aan de ander, de omgeving of de gebeurtenis geef je de controle uit handen. Door je gedachten en ideeën ter discussie te stellen en waar nodig te wijzigen kun je veranderen. Voor velen van ons gebeurt dit na verloop van tijd onbewust en anderen zullen dan zeggen dat je wijzer geworden bent. Ze zeggen niet voor niets dat wijsheid met de jaren komt. 

 

Wanneer je bijvoorbeeld angst hebt of onvoldoende zelfvertrouwen of zelfrespect hebt, dan is het tijd om je ideeën en gedachten nader onder de loep te nemen. Op het moment dat gedachten en ideeën zich blijven herhalen kunnen er overtuigingen ontstaan. Op dat moment neem je dus je gedachten en ideeën voor waar aan. Op deze manier kunnen negatieve overtuigingen ontstaan die je ernstig kunnen belemmeren. Het is belangrijk dat je bewust bent van dit proces en dat je je gedachten leert sturen anders blijf je een speelbal van je gedachten en ideeën.  Meditatie, mindfulness, Yoga en Tia Chi kunnen je helpen om meer controle over je gedachten te krijgen. Boeddha (circa 450 jaar voor Christus) zei het volgende:

 

“We zijn wat we denken. Al wat wij zijn komt op uit onze gedachten. Met onze gedachten maken we de wereld.”

  

Gedachten kunnen onze gezondheid ook beïnvloeden, een bekend voorbeeld hiervan is de placebo. Wanneer er een medicijn getest wordt, krijgt een bepaalde groep mensen in plaats van het echte medicijn een placebo (een pil zonder werkzame bestandsdelen) en het blijkt dat er  van die groep mensen altijd enkele mensen zijn die genezen. Dit komt dus niet door de placebo maar door hun gedachten dat zij zullen genezen van de placebo, het zogenaamde placebo-effect. Dit pleit dan ook weer voor positief denken

 

Als je gedachten je beter kunnen maken, zouden je gedachten je dan ook misschien ziek kunnen maken?

 

 

"De gedachte manifesteert zich in het woord,

het woord manifesteert zich in de daad,

de daad ontwikkelt zich tot een gewoonte, 

en de gewoonte verhardt zich tot een karakter.

Sla dus acht op de gedachte en waar ze u brengt,

en laat haar voortkomen uit liefde 

ontstaan uit begaanheid met alle wezens.

Zoals de schaduw het lichaam volgt,

zo worden wij wat we denken."

 

Citaat van Boedha

Gregg Braden, Joe Dispenza en  Bruce Lipton hebben o.a. veel research gedaan over de kracht van onze gedachten en de invloed van onze gedachten op onze gezondheid. Zij kunnen daar enthousiast en inspirerend over vertellen. Onderstaand Youtube video is een opname van een seminar waar zij alle drie aanwezig waren.