Kernkwadrant

Bovenstaand voorbeeld geeft een volledig ingevuld kernkwadrant weer. Maar stel je voor dat je alleen je allergie weet (vaak hetgeen wat je bij anderen irriteert) in dit geval dus arrogantie. Het tegenovergestelde hiervan, in positieve zin, is dan “sympathiek”, dit is dan waarschijnlijk jouw Kern-kwaliteit. Als je hier te ver in doorschiet zul je als “te aardig” gekenmerkt worden. Het positief tegenovergestelde hiervan is “assertief”. Met andere woorden je uitdaging ligt bij assertiviteit.

 

Zo eenvoudig werkt het Kern-kwadrant ook bekend onder het kwadrant van Ofman.

 

 

Wanneer je het kernkwadrant in relaties en werkomstandigheden toepast, kun je tot verrassende inzichten komen. Stel dat je bijvoorbeeld niet graag samenwerkt met een collega vanwege zijn afwachtende manier van doen, dan kan jouw schema en zijn schema er als volgt uitzien:

 

Zijn afwachtende houding of passiviteit is jouw allergie en zijn valkuil. Jij zou jezelf verder kunnen ontwikkelen in geduld en je collega kun je behulpzaam zijn bij het ontwikkelen van zijn initiatief.

 

Wat uit dit voorbeeld duidelijk wordt is dat men van iemand die je in eerste instantie irritant vindt of moeilijk om mee samen te werken juist veel kan leren. Je kunt de verschillen tussen jou en anderen het beste als inspiratiebron, voorbeeld of mogelijkheid tot groei, beschouwen. Zie de ander als een spiegel van jezelf.