Tips over gezondheid · 19. juni 2024
Chocolade wordt gemaakt van cacao, suikers, melk, vetten en overige stoffen om de smaak en houdbaarheid te verbeteren. Cacao is het gezonde bestanddeel van chocolade, daarom wordt gezegd dat donkere chocolade (>70% cacao) gezond is. Cacao bevat naast de essentiële mineralen ijzer, magnesium en koper zogenaamde flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die goed zijn voor je cholesterolgehalte, hart en bloedvaten en immuunsysteem. Rauwe cacao in de vorm van cacaopoeder kun je in natuurwinkels,...
Tips over gezondheid · 12. juni 2024
Gember staat bekend om zijn diverse gezondheidsvoordelen. De belangrijkste gezondheidsvoordelen van gember zijn: Ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Bevorderd de spijsvertering. Verlichting van misselijkheid. Gunstig voor de bloedsuikerspiegel Pijnverlichting. Cholesterolverlagende eigenschappen. Gember speelt een belangrijke rol in Ayurveda, het traditionele geneeskundige systeem van India. Net als Kurkuma wordt gember voor dagelijks gebruik aanbevolen. Overmatig gebruik kan...
Tips over gezondheid · 05. juni 2024
Obesitas wordt gezien als een medisch probleem met meerdere invalshoeken. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan en het in stand houden van overgewicht. Het is een chronische aandoening waarbij genetische, gedrags- en omgevingsfactoren een rol spelen. Er is geen pasklare oplossing die voor iedereen werkt. Psychologische ondersteuning en medische behandeling zijn tegenwoordig beschikbaar, afhankelijk van de individuele behoeften. Gedragsverandering op het...
Tips over gezondheid · 29. mei 2024
De regels die horen bij een gezonde levensstijl zijn voor de meeste mensen wel bekend, maar het is goed om die regelmatig te herhalen, want in de praktijk valt het niet altijd mee om ons aan die regels te houden. De 6 belangrijkste regels die horen bij een gezonde levensstijl zijn: Voldoende bewegen. Voor volwassenen geldt de aanbeveling om minstens 150 minuten matig intensief te bewegen, bijvoorbeeld wandelen en fietsen. Verder wordt er steeds meer belang gehecht aan spierversterkende...
Tips over gezondheid · 22. mei 2024
Knoflook bevat belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine B6, mangaan, selenium en andere sporen van vitamines en mineralen. Knoflook wordt dan ook niet voor niets al eeuwenlang gewaardeerd om zijn gezondheidsvoordelen. Een bijzonder stofje in knoflook is allicine dat ontstaat bij het pletten of snijden van knoflook. Het heeft krachtige antioxidanten eigenschappen. Het is echter onstabiel en breekt snel af in andere zwavelverbindingen. Zo ontstaat Ajoen bij de afbraak van allicine...
Tips over gezondheid · 15. mei 2024
Kiwi's bevatten veel belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine A, E, B-vitamines, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en antioxidanten. De belangrijkste voedingsstoffen in kiwi's zijn echter: Vitamine C: Belangrijk voor het immuunsysteem, de collageenproductie en de ijzeropname. Vezels: Bevorderen een gezonde spijsvertering en helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren. Vitamine K Belangrijk voor de bloedstolling en de gezondheid van de botten. Kalium: Een mineraal dat helpt om de bloeddruk...
Tips over gezondheid · 08. mei 2024
Venkel wordt traditioneel gebruikt als een natuurlijk middel tegen maagklachten zoals indigestie, maagkrampen en brandend maagzuur. Het kan helpen bij het kalmeren van de maag en het verminderen van ontstekingen in het spijsverteringskanaal. Venkel bevat het stofje anethol, dat een zoete en kenmerkende geur heeft die vaak wordt geassocieerd met anijs. Dit stofje staat bekend om zijn krampstillende eigenschappen wat nuttig kan zijn bij het verlichten van maagkrampen en spijsverteringsproblemen....
Tips over gezondheid · 01. mei 2024
Onbewerkt kippenvlees is mager vlees en een goede bron van eiwitten en vitamine B. Als je de richtlijnen van goede voeding van de Gezondheidsraad aanhoudt en niet meer dan 500 gram vlees per week eet dan is kip een gezonde keuze. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Zo is kip met vel vetter en als je op dieet bent, kun je beter voor kipfilet kiezen. Bewerkte kipproducten, zoals kipnuggets, knakworsten en kipburgers, bevatten vaak veel zout, ongezonde vetten en...
Tips over gezondheid · 24. april 2024
Kwark is een goede bron van voedingsstoffen. Het bevat onder andere calcium, eiwitten, en vitamines B12, B2 en K2. Het is ook laag in calorieën, zeker als je kiest voor magere kwark. Kwark is een goede eiwitbron; volle kwark bevat ongeveer 9,5 gram eiwit per 100 gram en magere kwark 11,2 gram. Ter vergelijking: een ei bevat ongeveer 6 gram eiwit en 100 gram kipfilet bevat 23 gram eiwit. Onbewerkte kwark is uiteraard de gezondste keuze, maar om het wat lekkerder te maken, kun je er fruit, noten...
Tips over gezondheid · 17. april 2024
Zaden en pitten zijn gezond vanwege hun vezels, gezonde vetten (omega 3 vetzuren), vitaminen, mineralen en antioxidanten. Voorbeelden van gezonde zaden en pitten zijn: Lijnzaad. Chiazaad. Sesamzaad. Pompoenpitten. Zonnebloempitten. Hoe zaden en pitten toe te voegen aan je eetpatroon: Door ze toe te voegen aan je yoghurt of smoothie. In salades verwerken. In bakproducten te verwerken. Door ze te roosteren en als snack te eten. Je eigen energierepen er mee maken. Verwerk ze in je eigengemaakte...

Meer weergeven