· 

Waarom is vitamine B belangrijk en waar zit het in?

Een tekort aan vitamine B kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheid, spierzwakte, zenuwaandoeningen en geheugenproblemen. Met een gezond voedingspatroon kun je voldoende vitamine B binnenkrijgen. Er zijn acht verschillende vitamine B soorten die belangrijk zijn voor onze gezondheid:

 

  • B1 (thiamine): belangrijk voor de werking van het zenuwstelstel en de spieren. Te vinden in volkoren graanproducten, aardappelen, peulvruchten en vlees.
  • B2 (riboflavine): voor celgroei, energieproductie en ons immuunsysteem. Bronnen van vitamine B2 zijn melkproducten, vlees, vis, eieren en groene bladgroenten.
  • B3 (niacine): voor energieproductie, celgroei en een gezonde huid. Vitamine B3 is ook een antioxidant en helpt ontstekingen te verminderen. Zit in vlees, vis, eieren, noten, zaden en volkoren graanproducten.
  • B5 (panthotheenzuur): belangrijk voor de energieproductie, celgroei en een gezonde brein. Zit in vlees, vis, eieren, noten, zaden, volkoren graanproducten en groene bladgroenten.
  • B6 (pyridoxine): nodig voor de energieproductie, celgroei, zenuwstelsel en immuunsysteem. Bronnen van vitamine B6 zijn vlees, vis, eieren, peulvruchten, volkoren graanproducten en groente.
  • B7 (biotine): voor celgroei, energieproducten en een gezonde huid. Zit in eieren, vlees, vis, noten, zaden en volkoren graanproducten.
  • B9 (foliumzuur): nodig voor de celdeling een gezond brein en de groei van het embryo. Goede bronnen zijn groene bladgroenten, peulvruchten, fruit, granen en volkoren graanproducten.
  •  B12 (cobalamine): voor de celdeling, vorming van rode bloedcellen en de werking van het zenuwstelsel. Zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melkproducten.

 

 

Vegetariërs en vooral veganisten lopen een verhoogd risico op een tekort aan vitamine B12 omdat dit alleen in dierlijke producten voorkomt. Daarom wordt aangeraden dat zij een vitamine B12 supplement gebruiken. Als je een onevenwichtig voedingspatroon hebt, kan het ook verstandig zijn om een vitamine B supplement te gebruiken. Wanneer je bepaalde gezondheidsproblemen ervaart, kan je huisarts adviseren of het verstandig is om een vitamine B supplement te gebruiken.