· 

Kunnen probiotica een depressie verminderen en welke zijn dit dan?

Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in ons lichaam voorkomen, vooral in onze darmen. Ze worden ook wel “goede bacteriën” genoemd. Deze kunnen een positief effect op onze lichamelijke als geestelijke gezondheid hebben. Er is steeds meer onderzoek dat suggereert dat probiotica mogelijk een rol kunnen spelen bij het verminderen van depressie. Het idee is dat er een sterke connectie bestaat tussen de darmen en de hersenen. Verstoringen in het darmmicrobioom kunnen mogelijk bijdragen aan stemmingsstoornissen zoals depressie.

Sommige studies hebben aangetoond dat bepaalde probiotische stammen, zoals Lactobacillus en Bifidobacterium, kunnen helpen om symptomen van depressie en angst te verminderen. Dit komt mogelijk doordat ze ontstekingen in het lichaam en de hersenen verminderen, of door het verhogen van de productie van neurotransmitters zoals serotonine, die een rol spelen in stemming en welzijn. Ze zijn geen vervanging zijn voor traditionele behandelingen zoals therapie of antidepressiva. Maar ze kunnen wel een aanvullende rol spelen in een bredere aanpak van depressie.

 

Als je probiotica wilt proberen, is het belangrijk om:

  • Eerst een arts te raadplegen voordat je begint met het gebruik van probiotica.
  • Te kiezen voor supplementen die specifieke stammen bevatten waarvan is aangetoond dat ze mogelijk helpen bij mentale gezondheid.
  • Op het etiket te kijken naar het aantal kolonievormende eenheden (CFU's). Doses van 1 miljard tot 10 miljard CFU's per dag worden vaak aanbevolen.
  • Er rekening mee te houden dat het enkele weken kan duren voordat je effect merkt, dus gebruik ze dagelijks zoals voorgeschreven op het product.
  • Te letten op certificaten die de kwaliteit garanderen.

Hoewel probiotica een veelbelovende aanvulling kunnen zijn op de behandeling van depressie, is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Daarnaast blijft een gezonde leefstijl, met voldoende slaap, beweging en een uitgebalanceerd dieet, van groot belang.