· 

Het tweede brein

In ons lichaam leven heel veel bacteriën meer dan het aantal lichaamscellen en gemiddeld genomen is het totale gewicht van al die micro-organismen ongeveer 1.5 kilo. Deze vormen een ecosysteem dat gezien kan worden als een enorm neuraal netwerk. Dit wordt dan ook wel het tweede brein genoemd. Het is geen denkend brein maar wel een neuronen netwerk dat verantwoordelijk is voor informatie en reacties naar onze hersenen. Het is inmiddels duidelijk dat gezonde darmmicroben de kans op een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid vergroten.

 

Bij bepaalde gevoelens wordt er verwezen naar de buik of maag; vlinders in je buik of een knoop in je maag. Dit zijn voorbeelden die onderbouwen dat waarschijnlijk verschillende emoties worden beïnvloed door ons tweede brein. Verder is het bekend dat bepaalde voedingsmiddelen een invloed hebben op onze gemoedstoestand. Je bent wat je eet is een gezegde dat dus in dit licht meer en meer betekenis krijgt.