· 

Welke gezondheidsvoordelen heeft gember?

Gemberwortel wordt al eeuwenlang gebruikt om zijn medicinale eigenschappen. Het bevat de vitamines C, B, E en K en de mineralen magnesium, mangaan, ijzer, kalium en calcium. De gezondheidsvoordelen die aan gember worden verbonden zijn:

  • Ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen die kunnen helpen bij het verlichten van kiespijn, spierpijn en hoofdpijn.
  • Ondersteuning van de spijsvertering wat kan helpen bij het verminderen van misselijkheid en voorkomen van constipatie.
  • Het kan helpen bij het beter reguleren van de bloedsuikerspiegel.

 

Gember kun je toevoegen aan een smoothie en je kunt er thee van maken. Tevens kun je het in salades, soepen en stoofschotels gebruiken. In Ayurveda wordt gember vaak gebruikt met andere kruiden om de werking te versterken.  De meest voorkomende combinaties zijn:

  • Gember en honing om misselijkheid en hoesten te verminderen.
  • Gember en Kurkuma om ontstekingen te verminderen en de spijsvertering te verbeteren.
  • Gember en citroen om de bloedsomloop te verbeteren en het immuunsysteem te versterken.

Gember wordt beschouwd als een veilig kruid dat op veel manieren gebruikt kan worden om de gezondheid te bevorderen. Overdrijf echter niet want teveel gember kan je maagzuurgehalte en hartslag verhogen. Gember heeft een bloedverdunnend effect dus het het is niet aan te raden om gember met bloedverdunners te gebruiken.