· 

Kurkuma

Kurkuma (koenjit, koenier of turmeric) is een specerij (vast bestanddeel van kerriepoeder) met een gele kleur die vooral in India, naast een smaakmaker voor gerechten, geroemd wordt om zijn geneeskrachtige eigenschappen.

 

De positieve eigenschappen die aan Kurkuma worden verbonden worden zijn:

  • werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer.
  • ondersteund de spijsvertering o.a. bij de vertering van vetten.
  • verlaagt de cholesterol.
  • goed voor de gewrichten.

Als je Kurkuma als supplement wilt gebruiken maar je gebruikt medicijnen, raadpleeg dan eerst je huisarts. Zo wordt bijvoorbeeld een combinatie met bloedverdunners afgeraden.

 

Samenvattend: als gebruik als specerij past het bij een gezonde levensstijl maar raadpleeg je huisarts als je het als supplement wilt gebruiken met daarbij nog als  kanttekening dat niet alle positieve eigenschappen wetenschappelijk bewezen zijn.