· 

Wat is cafestol?

Cafestol is, zoals de naam wellicht doet vermoeden een stofje (een diterpeen) dat in koffie zit. Het slechte nieuws is dat cafestol het LDL cholesterol verhoogt, wat slecht is voor je bloedvaten en de kans op een beroerte of hartaanval kan vergroten. Als je het advies van het Voedingscentrum opvolgt om niet meer dan 5 kopjes koffie per dag te drinken, zal het effect op de gezondheid voor de meeste mensen verwaarloosbaar zijn.

 

Het is goed om te weten dat koffie gezet met een papieren filter of koffiepad het laagste gehalte cafestol bevat. Ongefilterde kookkoffie (Turkse of Griekse koffie) bevat het meeste cafestol. Expresso cups bevatten een matige hoeveelheid. Aan cafestol wordt overig ook de positieve eigenschap toegeschreven dat het een ontstekingsremmende werking kan hebben.

 

 

Uiteraard is een verhoogt cholesterolgehalte niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid cafestol die je binnenkrijgt. Factoren als voeding, levensstijl en erfelijkheid spelen hierin een belangrijke rol. 

 

 

Voor het geval dat je het gemist hebt, lees ook onze eerdere Blog artikelen over koffie:

 

https://www.healthymindandbody.nl/2023/03/15/koffie-met-melk-is-gezonder/

 

https://www.healthymindandbody.nl/2022/06/15/koffie-voor-het-sporten/

 

https://www.healthymindandbody.nl/2020/05/13/lekker-bakkie-koffie/