· 

Lekker bakkie koffie

Koffie is een belangrijk onderdeel van de westerse cultuur. Veel mensen zweren bij een bakkie koffie. De vraag of koffie gezond is, is niet met een ja of nee te beantwoorden omdat de diverse onderzoeken die hiernaar gedaan zijn tegenstrijdige resultaten rapporteren. Op basis van al die onderzoeken is er wel een vuistregel vast te stellen en die zegt dat je niet meer dan 4 koppen koffie dient te drinken. Niet iedereen is hetzelfde dus er zijn mensen die klachten kunnen krijgen van (teveel) koffie bijvoorbeeld maagzuurklachten. Wees dus alert hoe je lichaam reageert op koffie. Indien je geen cafeïnevrije koffie drinkt, dan is het goed om te weten dat te veel cafeïne kan leiden tot slaapproblemen en nervositeit als je hier gevoelig voor bent.  Als je koffie met mate drinkt dan kan dit een positief effect hebben op je bloedsuikerspiegel en darmflora. Maar als je bijna altijd teveel koffie drinkt, dan verhoog je hiermee de kans op hart- en vaatziekten.

 

Misschien heb je wel eens gehoord van bullet-proof koffie. Dit is koffie met boter en kokosolie en is geïnspireerd op thee verrijkt met Yakboter dat in Tibet gedronken wordt (Jakkes). Dit is in Amerika gehypet door er diverse positieve claims aan te verbinden. Nu is het natuurlijk duidelijk dat wanneer je echte boter gebruikt je goede vetten binnenkrijgt en dat je hongergevoel hiermee onderdrukt wordt. Maar hou wel rekening met het feit dat zo’n bullet-proof koffie een caloriebommetje is van zo’n 200-400 kilocalorieën dus gebruik het dan wel als maaltijdvervanger.