· 

Koffie voor het sporten

Koffie, zonder suiker, wordt tot 4 koppen per dag als gezond beschouwd. De kans op hartziekten kan afnemen. Maar de cafeïne in koffie kan zowel positieve als negatieve gezondheidseffecten geven. Voor veel mensen werkt cafeïne stimulerend maar dit kan ook zorgen voor hoofdpijn en slaapproblemen. Gefilterde koffie is het beste en kookkoffie (= Turkse of Griekse koffie) kun je beter vermijden in verband met een hoog gehalte aan cafestol, een stofje dat juist de kans op hartziekten vergroot.

 

Uit een recent Spaans onderzoek bleek dat cafeïne ervoor kan zorgen dat de er meer vet verbrand tijdens het sporten. Een half uurtje voor het sporten één bakje koffie drinken lijkt dan ook een goed idee indien je wat extra vet wil verbranden. Teveel cafeïne is niet gezond en hou er ook rekening mee dat er cafeïne zit in energydranken, thee, cola, en chocolade. Zo bevat een kopje koffie 56 milligram en één blikje energydrank (250 ml) 80 milligram cafeïne. Conclusie: 1 kopje koffie voor het sporten verhoogd de vetverbranding en ongeveer 4 koppen koffie per dag past bij een gezonde levensstijl.