· 

Zijn de pesticiden die op onze groenten en fruit zitten slecht voor onze gezondheid?

In de EU gelden strenge regels voor de maximale hoeveelheid pesticiden die op voedselproducten aanwezig mag zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert hierop. De kans dat je via groenten of fruit een schadelijke hoeveelheid pesticiden binnenkrijgt, is daarom erg klein. Baby’s en kinderen lopen een groter risico dan volwassenen.

 

Om het risico zoveel mogelijk te beperken, kun je de volgende dingen doen:

  • Groenten en fruit schillen indien mogelijk.
  • Wassen onder stromend water.
  • Kiezen voor biologische groenten en fruit.
  • Indien mogelijk zelf groenten en fruit kweken zonder pesticiden.

Het wassen van groenten en fruit is sowieso belangrijk om vuil, stof en bacteriën te verwijderen. Fruit zoals aardbeien, druiven, kersen en appels bevat meestal de meeste pesticideresten. Voor groenten geldt dat paprika’s, pepers en bladgroenten over het algemeen de meeste pesticideresten bevatten.

 

Conclusie:

De gezondheidsrisico’s van pesticiden op onze groenten en fruit zijn, dankzij de strenge regelgeving, gering. Daarentegen zijn de gezondheidsvoordelen van het eten van voldoende groenten en fruit aanzienlijk. Wassen en – indien mogelijk – schillen van groenten of fruit verkleint het risico op schadelijke pesticideresten aanzienlijk.