· 

Is cacaopoeder gezonder dan chocolade?

Chocolade wordt gemaakt van cacao, suikers, melk, vetten en overige stoffen om de smaak en houdbaarheid te verbeteren. Cacao is het gezonde bestanddeel van chocolade, daarom wordt gezegd dat donkere chocolade (>70% cacao) gezond is. Cacao bevat naast de essentiële mineralen ijzer, magnesium en koper zogenaamde flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die goed zijn voor je cholesterolgehalte, hart en bloedvaten en immuunsysteem.

 

Rauwe cacao in de vorm van cacaopoeder kun je in natuurwinkels, sommige supermarkten of online kopen. De cacaopoeder die je koopt om chocolademelk te maken, is meestal gezoet. Gebruik de cacaopoeder bijvoorbeeld in je smoothie, yoghurt, granola en muesli. Naast cacaopoeder kun je ook cacao nibs kopen, dit zijn kleine stukjes gebroken cacaobonen die gedroogd en gefermenteerd zijn. Ze zijn minder bewerkt dan chocolade en bieden een pure, rijke chocoladesmaak met een knapperige textuur.


De conclusie is dan ook dat (rauwe) cacao inderdaad gezonder is dan chocolade en door sommigen zelfs als een superfood wordt gezien.