· 

Wat is roodlichttherapie en waar is het goed voor?

Roodlichttherapie, ook wel fotobiomodulatie genoemd, is een behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van rood licht van specifieke golflengtes (630 nm tot 850 nm). Hierbij wordt gebruikgemaakt van speciale LED-lampen of panelen. Door dit rode licht worden de mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen, gestimuleerd. Roodlichttherapie wordt ingezet bij wondgenezing, huidverzorging, herstel na training en het versterken van het immuunsysteem. Er zijn ook aanwijzingen dat het kan helpen bij het stimuleren van haargroei. Er moet echter nog meer onderzoek gedaan worden naar de werking en langetermijneffecten van roodlichttherapie, maar er zijn diverse onderzoeken die de effectiviteit onderbouwen.

 

Naast apparatuur voor professioneel gebruik zijn er lampen voor thuisgebruik online te koop vanaf circa €150,-. Roodlichttherapie wordt gezien als een veilige therapie met weinig bijwerkingen en een breed scala aan potentiële voordelen. Een behandeling duurt meestal tussen de 10-20 minuten en binnen 4-6 weken zijn er resultaten te ervaren. Het is echter geen wondermiddel en niet voor iedereen geschikt, dus raadpleeg eerst je huisarts.