· 

Versterk je immuunsysteem

Het immuunsysteem is ons afweersysteem. Dit kun je zien als ons interne verdedigingssysteem tegen ziekte; het bestrijdt zowel externe als interne microbiële ziekteverwekkers. Het is niet zo dat wij geboren worden met een bepaald immuunsysteem en daar hebben wij het dan maar mee te doen. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om ons immuunsysteem te versterken. Het zal misschien geen verrassing zijn dat dit alles te maken heeft met onze leefstijl. Hieronder zal ik diverse tips geven hoe wij ons immuunsysteem kunnen versterken:

  • De basis is gezond eten en drinken. Dus zoveel mogelijk onbewerkt voedsel (dus geen voedsel dat door de voedingsindustrie bewerkt is), veel groenten en weinig vlees en koolhydraten. Geen suikerhoudende dranken of kunstmatig gezoete dranken en heel weinig alcohol. Omdat bijna niemand zich aan deze strikte regels houdt, kan het geen kwaad om als voedingssupplementen  vitamine C te gebruiken en vitamine D tijdens de donkere maanden.
  • Verlaag je stressniveau door voldoende ontspanning en balans in je leven te brengen. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Zoek naar ontspanningsmethoden die voor jou effectief zijn en maak daar een routine van. Dit kan bijvoorbeeld wandelen, muziek luisteren zijn maar kijk eens of bijvoorbeeld meditatieyogaTai-Chi of mindfulness wat voor jou is.
  • Beweeg voldoende, bij voorkeur in de buitenlucht. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat je doet maar beweeg tenminste een half uur per dag. Als je bijvoorbeeld een hekel hebt aan huishoudelijke karweitjes, bedenk dan dat die ook bijdragen aan je dagelijkse beweging. Zorg dat je zoveel mogelijk dagelijkse bewegingsroutines inbouwt door bijvoorbeeld tijdens de pauze een wandeling te maken.
  • Bouw en werk aan je sociaal netwerk. Zorg dat je regelmatig met mensen omgaat waar je een band mee hebt. Relaties dien je te onderhouden, dat wil zeggen dat je tijd dient te nemen om je sociale contacten te versterken middels persoonlijk contact. Wanneer je een partner hebt, pas dan op dat je relatie niet op de automatische piloot draait maar zorg elke dag dat je partner ervaart dat je om hem of haar geeft. 

Bovenstaande zaken zijn feitelijk de basis maar je kunt nog veel meer zaken doen die je helpen om je immuunsysteem te versterken. Zo heeft Wim Hof, alias The Iceman, wetenschappelijk aangetoond dat zijn ademhalingstechnieken en koude oefeningen het immuun systeem versterkt en dat dit te trainen is.