· 

Hoe gezond is gember en is gemberpoeder een alternatief?

Gember staat bekend om zijn diverse gezondheidsvoordelen. De belangrijkste gezondheidsvoordelen van gember zijn:

  • Ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.
  • Bevorderd de spijsvertering.
  • Verlichting van misselijkheid.
  • Gunstig voor de bloedsuikerspiegel
  • Pijnverlichting.
  • Cholesterolverlagende eigenschappen.

Gember speelt een belangrijke rol in Ayurveda, het traditionele geneeskundige systeem van India. Net als Kurkuma wordt gember voor dagelijks gebruik aanbevolen. Overmatig gebruik kan echter leiden tot bijwerkingen als maagklachten, brandend maagzuur of diarree. Het kan ook de werking van bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners, beïnvloeden. Zwangere vrouwen moeten gember in matige hoeveelheden consumeren.

 

Gemberwortel kun je schillen en raspen en rauw gebruiken in salades of smoothies. Het is ook een uitstekend ingrediënt voor roerbakgerechten, soepen, stoofschotels en marinades. Gemberthee maak je door er een paar dunne plakjes gember aan kokend water toe te voegen en 5-10 minuten te laten trekken.

 

Gemberpoeder is een nuttig alternatief voor verse gember en biedt vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Omdat gemberpoeder geconcentreerder is dan verse gember, is een kleinere hoeveelheid nodig om dezelfde smaak en mogelijke gezondheidsvoordelen te bereiken. Als algemene vuistregel kan 1/4 theelepel gemberpoeder ongeveer gelijk zijn aan één eetlepel verse geraspte gember.

 

Mits met mate gebruikt, is het regelmatig toevoegen van gember of gemberpoeder aan je dieet een waardevolle aanvulling op een gezonde levensstijl.