· 

Waarom is knoflook gezond?

Knoflook bevat belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine B6, mangaan, selenium en andere sporen van vitamines en mineralen. Knoflook wordt dan ook niet voor niets al eeuwenlang gewaardeerd om zijn gezondheidsvoordelen.

 

Een bijzonder stofje in knoflook is allicine dat ontstaat bij het pletten of snijden van knoflook. Het heeft krachtige antioxidanten eigenschappen. Het is echter onstabiel en breekt snel af in andere zwavelverbindingen. Zo ontstaat Ajoen bij de afbraak van allicine dat bloedstolling remmende en antimicrobiële eigenschappen heeft. Diallyl disulfide (DADS is ook een afbraakproduct van allicine en heeft eveneens antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen.

 

Een nadeel van het eten van knoflook is een knoflookadem. Het drinken van melk, groene thee of muntthee kan helpen om de geur te verminderen. Je tong poetsen tijdens het tandenpoetsen kan ook helpen. Vindt je knoflook niet lekker en wil je geen knoflookadem hebben, dan is het gebruik van knoflooksupplementen ook een mogelijkheid. Een ander voordeel is dat je dan een consistente dosering binnenkrijgt. Gebruik echter niet teveel knoflook want dit kan maagklachten veroorzaken.

 

Knoflook kan positieve effecten hebben op het immuunsysteem, het verlagen van bloeddruk, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van ontstekingen.