· 

Is kippenvlees gezond?

Onbewerkt kippenvlees is mager vlees en een goede bron van eiwitten en vitamine B. Als je de richtlijnen van goede voeding van de Gezondheidsraad aanhoudt en niet meer dan 500 gram vlees per week eet dan is kip een gezonde keuze.

 

Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Zo is kip met vel vetter en als je op dieet bent, kun je beter voor kipfilet kiezen. Bewerkte kipproducten, zoals kipnuggets, knakworsten en kipburgers, bevatten vaak veel zout, ongezonde vetten en additieven. Deze producten passen minder goed in een gezond voedingspatroon. Als je zelf kip bereidt, kies dan voor een gezonde bereidingswijze zoals koken, stomen, grillen of bakken in een kleine hoeveelheid olie.

 

Plofkippen bevatten dezelfde voedingsstoffen als andere kippen, maar er zijn onderzoeken die suggereren dat ze minder gezonde vetzuren en meer residuen van antibiotica bevatten. De gezondste kip in de supermarkt is kipfilet met een Beter Leven 3 sterren of een biologisch keurmerk. Naast het feit dat deze kippen een beter leven hebben gehad, bevatten ze minder vet en minder residuen van antibiotica.