· 

Is kwark gezond en is het een goede bron van eiwitten?

Kwark is een goede bron van voedingsstoffen. Het bevat onder andere calcium, eiwitten, en vitamines B12, B2 en K2. Het is ook laag in calorieën, zeker als je kiest voor magere kwark. Kwark is een goede eiwitbron; volle kwark bevat ongeveer 9,5 gram eiwit per 100 gram en magere kwark 11,2 gram. Ter vergelijking: een ei bevat ongeveer 6 gram eiwit en 100 gram kipfilet bevat 23 gram eiwit.

 

Onbewerkte kwark is uiteraard de gezondste keuze, maar om het wat lekkerder te maken, kun je er fruit, noten of zaden aan toevoegen. Voor mensen met lactose-intolerantie is lactosevrije kwark verkrijgbaar. Een bakje magere kwark van 500 gram bevat 645 mg calcium en dan is het goed om te weten dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium op 1000 mg per dag ligt. Te veel calcium kan leiden tot onder andere nierstenen, hoge bloeddruk en verkalking.

 

Conclusie: kwark is een gezond product, maar ondanks de lage calorieën moet je er niet onbeperkt van eten. Tevens is kwark een goede bron van eiwitten.