· 

Hoe kan ik koken met minder zout.

Zout is een smaakversterker dat voedsel lekkerder maakt en de houdbaarheid verlengt. De voedingsindustrie en fastfoodketens voegen daarom zout toe aan zijn producten. Hier zijn we aan gewend geraakt en zijn daarom vaak onbewust van hoeveel zout we consumeren. Als we meer controle over onze zout inname willen hebben, kunnen we zelf gaan koken met verse producten en minder zout aan ons eten toevoegen. Om ons eten op smaak te maken, kunnen we de volgende alternatieven gebruiken:

  • Kruiden en specerijen: Kruiden zoals basilicum, oregano, tijm, rozemarijn en specerijen zoals komijn, koriander en kurkuma kunnen gerechten op smaak brengen.
  • Zeewier en zeewierzout: Zeewier kan een zoute smaak toevoegen aan gerechten zonder dat er veel zout nodig is.
  • Uien: Uien kunnen worden gekarameliseerd, gegrild of rauw gebruikt worden om verschillende smaken aan gerechten toe te voegen. Ze voegen een zoete, scherpe smaak toe.
  • Knoflook: Knoflook kan zowel rauw als gekookt worden gebruikt om een sterke, aromatische smaak aan gerechten toe te voegen. Het kan worden fijngehakt, geperst, gepureerd of geroosterd.
  • Sambal: Let op dat sambal ook zout kan bevatten, dus kies voor een variant met weinig zout.
  • Zoutvervangers op basis van kalium: Sommige zoutvervangers bevatten kaliumchloride in plaats van natriumchloride. Kaliumchloride kan de smaak van zout nabootsen terwijl het minder natrium bevat. Bij mensen met nierproblemen en mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, kan het kaliumgehalte in het bloed te hoog worden. In deze gevallen is overleg met de huisarts noodzakelijk om te bepalen of het gebruik van kaliumzout is toegestaan.

 

 

Zout kan voorkomen in producten waar je het misschien niet verwacht, zoals yoghurt, ijs, snoep, ingeblikte groenten, tomatenketchup en ontbijtgranen. Het is daarom belangrijk om de etiketten van de producten te raadplegen. Alledaagse producten zoals ham, salami, spek, kaas en snacks bevatten vaak veel zout, dus eet deze producten met mate. Door bewust te zijn van deze verborgen bronnen van zout en te kiezen voor gezondere opties met minder zout, kun je je zoutinname verminderen, wat bijdraagt aan een gezondere levensstijl.