· 

Wat is ultra processed food en waarom is het slecht?

Ultrabewerkt voedsel ondergaat industriële verwerking waardoor het sterk afwijkt van de oorspronkelijke vorm. Vaak worden aan het oorspronkelijke product suikers, vetten, zout en andere ingrediënten toegevoegd. Voorbeelden van ultrabewerkt voedsel zijn:

 

  • Snacks zoals chips, koekjes en snoep.
  • Vleesproducten zoals worst, ham en worstjes.
  • Dranken zoals frisdrank, vruchtensappen en energiedrankjes.
  • Bewerkte granen zoals ontbijtgranen en crackers.

 

Ultrabewerkt voedsel is ongezond omdat het vaak veel calorieën, suiker, vet en zout bevat. Dit kan leiden tot overgewicht en obesitas, wat op zijn beurt een aantal gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Bovendien bevat het weinig voedzame voedingsstoffen, wat kan leiden tot tekorten aan vezels, mineralen en vitamines. Daarnaast is ultrabewerkt voedsel vaak verslavend, waardoor je er meer van eet dan goed voor je is.

      

Het is dus belangrijk dat je niet te veel van deze producten consumeert. Lees de etiketten van voedingsmiddelen zorgvuldig en kies zo veel mogelijk voor onbewerkte voedingsmiddelen of minimaal bewerkte voedingsmiddelen.