· 

Wanneer loop je een verhoogd risico op longontsteking?

Longontsteking of pneumonie kan iedereen treffen. Mensen die een verhoogd risico lopen zijn:

  • Kinderen jonger dan 2 jaar.
  • Ouderen vanaf 65 jaar.
  • Mensen met een verzwakt immuunsysteem of die chronisch ziek zijn.

Een ongezonde levensstijl verzwakt het immuunsysteem. Dus ongezond en overmatig eten, roken en overmatig alcoholgebruik kunnen het risico op een longontsteking vergroten. Mogelijke symptomen van longontsteking zijn:

  • Zwaar hoesten.
  • Koorts.
  • Kortademigheid.
  • Pijn op de borst, vooral bij het inademen.
  • Moeheid.
  • Soms hoofdpijn of verwardheid.

Als je dergelijke symptomen ervaart, ga dan naar je huisarts. Longontsteking is een ernstige aandoening waar je niet mee moet blijven rondlopen. Met een tijdige diagnose en behandeling kunnen echter de meeste mensen herstellen. Vaccinatie wordt aanbevolen voor ouderen met een verhoogd risico. Door een gezonde levensstijl na te streven, kun je je immuunsysteem versterken, wat het risico op longontsteking verlaagt.