· 

Wat is matig alcoholgebruik en waarom is alcohol slecht voor je gezondheid?

De hoeveelheid alcohol die je kunt nuttigen waarbij het risico op schadelijke gezondheidseffecten minimaal is, wordt gezien als matig alcoholgebruik. Hierbij wordt uitgegaan van volwassenen, want alcohol voor kinderen is een ernstig risico voor hun ontwikkeling. Hoeveel alcohol gezien wordt als matig gebruik hangt af van je leeftijd, lichaamsgewicht, gezondheid en persoonlijke tolerantie voor alcohol. Een vuistregel die vaak gebruikt wordt is: één drankje per dag voor vrouwen en maximaal 2 drankjes per dag voor mannen. Uitgangspunt hierbij is dat je gezond bent en geen medicijnen gebruikt waar alcoholgebruik wordt afgeraden. Alcohol bevat veel calorieën. Per gram bevat alcohol ongeveer 7 calorieën. Dit is bijna net zoveel als de calorieën in vet, dat 9 calorieën per gram bevat. Daarom kunnen alcoholische dranken, vooral wanneer ze regelmatig en in grote hoeveelheden worden geconsumeerd, bijdragen aan een toename van het lichaamsgewicht.

 

Bij overmatig alcoholgebruik loop je een verhoogd risico op leverschade, hart- en vaatziekten, diverse vormen van kanker en hersenschade. Alcohol heeft soms een ontspannend effect, maar overmatig alcohol gebruik kan leiden tot depressies en andere mentale gezondheidsproblemen. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de negatieve effecten van alcohol en er is overtuigend bewijs dat alcohol meer kwaad doet dan goed doet.  Het medisch advies is dan ook om geen alcohol te drinken als je geen gezondheidsrisico’s wilt lopen.