· 

Het belang van vet

Vetten zorgen voor energie (energieleverancier) maar zijn bijvoorbeeld ook van belang voor de opname van enkele vitamines en mineralen.Tevens zijn vetten belangrijk voor onze hart en bloedvaten en ons brein. Vetten hebben een negatieve reputatie gekregen als dikmakers maar dat is niet geheel terecht want vetten zijn essentiële voedingsstoffen en zolang je de juiste vetten eet in normale hoeveelheden dan komt het alleen maar je gezondheid ten goede.

 

Er zijn verschillende soorten vetten te onderscheiden en daarbij dien je te onthouden dat je voorzichtig dient te zijn met de inname van verzadigde vetten die o.a. in vet en bewerkt vlees, chocolade, ijs, snacks en gebak zitten. De onverzadigde vetten zijn gezonder en deze zitten o.a. in vette vis, plantaardige oliën, noten, avocado's en pinda’s. De transvetten dien je zoveel mogelijk te vermijden omdat deze ongezond voor je zijn. Transvetten worden inmiddels al veel minder gebruikt dan vroeger maar zitten nog vaak in bladerdeegproducten, frituurvet, gebak, koekjes en snacks. In algemene zin mag je als stelregel aanhouden om matig bewerkt voedsel te consumeren want hier zijn maar al te vaak ongezonde stoffen toegevoegd om de smaak of houdbaarheid te verbeteren.