· 

Gezond eten op basis van de voedingsdriehoek

In Nederland adviseert het Voedingscentrum om te eten op basis van de Schijf van Vijf. Het Vlaams Instituut Gezond Leven hanteert hiervoor de Voedingsdriehoek. In hoofdlijnen verschillen ze niet zoveel van elkaar, maar bij de Voedingsdriehoek wordt meer rekening gehouden met de milieuvriendelijkheid van ons voedingspatroon.

 

In de Voedingsdriehoek wordt benadrukt om zo weinig mogelijk "lege calorieën" te consumeren. Dit zijn producten die energierijk zijn, maar een lage voedingswaarde hebben. Dit zijn de ultrabewerkte voedingsmiddelen met een slechte voedingswaarde, zoals snoep, koeken, chips, sauzen, snacks, frisdrank, ijs, enz. De productie ervan is tevens vaak energie-intensief, wat slecht is voor het milieu. In plaats van frisdrank wordt kraanwater aanbevolen, wat veel gezonder en milieuvriendelijker is.

 

De uitgangspunten van de Voedingsdriehoek zijn:

  • Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding.
  • Eet en drink zo weinig mogelijk lege calorieën.
  • Vermijd voedselverlies en matig je consumptie.

Deze uitgangspunten zijn eenvoudig, maar omdat we ons vaak niet bewust zijn van wat we eten en drinken, is het daadwerkelijk toepassen in de praktijk niet eenvoudig. Hiervoor geeft het Vlaams Instituut Gezond Leven op hun website tips die je kunnen helpen om het een en ander in praktijk te brengen.