· 

Hoe fris is frisdrank?

Volgens de Nederlandse Warenwet worden zowel koolzuurhoudende als niet-koolzuurhoudende limonades, sportdranken en energiedranken tot de frisdranken gerekend. In die frisdranken zit vaak veel suiker. Het drinken van veel frisdrank is ongezond omdat de bloedsuikerspiegel door de grote hoeveelheid suiker ontregeld wordt. Wanneer die suikers niet verbrand worden zet het lichaam het om in vet, de opslagplaats voor energie. Wanneer iemand veel vetweefsel heeft worden er hormonen aangemaakt die de stofwisseling beïnvloeden waardoor insulineresistentie en uiteindelijk ook diabetes type 2 kan ontstaan. Niet alleen frisdrank zit boordevol suiker, ook fruitsappen zoals appelsap bevatten meer suiker dan je zou denken maar de energiedranken zijn ware suikerbommen. Steeds meer wetenschappers zijn overtuigd van een rechtstreeks verband tussen de explosieve stijging van onze inname van suiker en ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2. Het is verder duidelijk dat de hoge inname van frisdrank daarbij niet zo’n frisse rol speelt.

 

De industrie is hiermee bekend en heeft als antwoord hierop light producten ontwikkeld. Deze producten worden gezoet met zoetstoffen zoals bijvoorbeeld aspartaam. Inmiddels hebben diverse onderzoeken aangetoond dat teveel nuttigen van deze light producten ook de bloedsuikerspiegel of stofwisseling ontregeld en leidt tot overgewicht.