· 

Waarom is melatonine belangrijk voor ons welzijn?

Melatonine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van ons slaappatroon. Naarmate het begint te schemeren stijgt het niveau en bereikt een piek tijdens middernacht. Daarna begint het weer te dalen. Het helpt dus bij het in slaap vallen en weer uitgerust wakker worden. Als je melatonine niveau goed is wordt het risico op bepaalde gezondheidsproblemen vermindert. Een tekort leidt tot slaapproblemen en vergroot het risico op bepaalde gezondheidsproblemen.

Je kunt de volgende dingen doen om je melatonineniveau op peil te houden:

  • Beperk kunstlicht in de avond, vooral blootstelling aan blauw licht afkomstig van schermen van elektronische apparaten zoals computers, smartphones en televisies verstoort het juiste melatonineniveau.
  • Zorg voor voldoende blootstelling aan zonlicht overdag.
  • Zorg voor een donkere, stille en niet te warme slaapkamer.
  • Hou een gezonde levensstijl aan. Vooral overmatig alcoholgebruik werkt verstorend en heeft een negatieve invloed op de slaapkwaliteit.

 

Bepaalde voedingsmiddelen zoals kersen, noten, zaden, bananen, tomaten, donkere chocolade en volkoren graanproducten kunnen bijdragen aan een gezond melatonineniveau. Er zijn ook melatoninesupplementen op de markt maar raadpleeg eerst uw huisarts voor gebruik.