· 

Tomaten kunnen longschade door roken herstellen

Onderzoekers hebben ontdekt dat deze voedingsmiddelen de longfunctie bij ex-rokers kunnen herstellen en dat de longfunctie bij alle volwassenen afneemt.

 

Elk jaar probeert ongeveer 55 procent van alle volwassen rokers te stoppen met roken. Stoppen met roken vermindert op dramatische wijze het risico op ziekte, waaronder longziekten zoals chronische obstructieve longziekte (COPD) en longkanker, evenals vroege dood. De longen beginnen te genezen zodra het roken is gestopt, echter de longverbetering gaat geleidelijk en kan vele jaren duren. Bovendien neemt stoppen met roken alleen niet volledig het risico op het ontwikkelen van een aan roken gerelateerde longziekte weg.

 

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een dieet rijk aan fruit en groenten het risico op COPD bij huidige en ex-rokers kan verminderen. In feite was elke extra dagelijkse portie gekoppeld aan een 4-8 procent lager risico. De nieuwe studie gaat nog een stap verder en suggereert dat het consumeren van een dieet met veel fruit en groenten - met name tomaten en appels - de afname van de longfunctie onder ex-rokers over de duur van 10 jaar vertraagt.

Deze bevinding suggereert dat er bepaalde componenten in verse tomaten en appels kunnen zijn die helpen bij het herstellen van de longschade die het gevolg is van roken. Bovendien werd een langzamere verslechtering van de longfunctie waargenomen bij alle volwassenen in de studie die een tomatenrijk dieet aten - inclusief diegenen die nooit hadden gerookt.

 

Het verband tussen voeding en longfunctie was het meest uitgesproken bij ex-rokers. Toen het volume lucht dat ze konden inademen werd gemeten, hadden ex-rokers die een tomaat- en fruitrijk dieet gebruikten ongeveer 80 milliliter langzamer achteruitgang van de longfunctie gedurende 10 jaar. Dit geeft aan dat specifieke voedingsstoffen een rol kunnen spelen bij het genezen van de schade veroorzaakt door roken.