· 

Hoe gezond is lijnzaad?

Lijnzaad wordt soms gepromoot als een superfood. Het bevat onder andere vezels, omega-3 vetzuren, vitamine B, antioxidanten en mineralen. Het is goed voor de spijsvertering en de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Een nadeel van lijnzaad is dat het een stofje bevat dat in ons lichaam kan worden omgezet in cyanide, wat een zeer giftige stof is. De Europese wetgeving heeft normen vastgesteld voor de maximale hoeveelheid van dit stofje in lijnzaad. Hierdoor is gewaarborgd dat lijnzaad geen gezondheidsrisico met zich meebrengt. Er wordt geadviseerd om je dagelijkse inname te beperken tot 2-3 eetlepels per dag.

 

Door lijnzaad te malen komen de voedingsstoffen vrij en is het beter verteerbaar. Je kunt het toevoegen aan smoothies, muesli of yoghurt. Ook kun je het verwerken in zelfgebakken brood, cake of koekjes.

 

Conclusie:

 

Als je lijnzaad met mate gebruikt, is het gezond en kan het verschillende gezondheidsvoordelen bieden.