· 

Beinvloed je persoonlijkheid je gezondheid van je brein?

Onderzoek suggereert dat er een mogelijk verband is tussen de gezondheid van je brein op latere leeftijd en je persoonlijkheid. Statistisch gezien hebben mensen die veel piekeren en meer op zichzelf zijn een grotere kans op cognitieve achteruitgang dan mensen die optimistischer en socialer van aard zijn. Als je tot de groep van piekeraars behoort ,dan is het goed om te weten dat je niet vast zit aan een stel persoonlijkheidskenmerken.

 

Persoonlijkheidskenmerken bestaan voor een belangrijk deel uit gewoontes en overtuigingen. Op het moment dat je hiervan bewust wordt, kun je stappen ondernemen om dit te veranderen. Oude patronen dien je te leren herkennen zodat je ze vervolgens kunt doorbreken. Tevens kun je nieuwe gewoontes en overtuigingen aanleren. Door jezelf open te stellen voor het ontmoeten van nieuwe mensen kun je je sociale interacties vergroten. Door te werken aan je persoonlijkheid werk je dus ook gelijk aan een gezond brein.

 

PS

De onderzoeken waar dit artikel op gebaseerd is zijn:

 

 

Een studie van de Universiteit van Californië die in 2012 werd gepubliceerd in het tijdschrift Psychology and Aging. Hierin werd aangetoond dat neuroticisme, een persoonlijkheidskenmerk dat wordt geassocieerd met angst en zorgen maken, verband houdt met cognitieve achteruitgang bij ouderen. Een ander onderzoek van de Universiteit van Illinois uit 2016, gepubliceerd in het tijdschrift Journals of Gerontology, vond dat extraverte en consciëntieuze personen minder snel cognitieve achteruitgang vertonen op latere leeftijd dan personen met een minder extraverte en consciëntieuze persoonlijkheid.


 

 

 

 

 

 

 

 

Denken alleen leidt niet tot succes. Teveel denken wordt piekeren en teveel piekeren leidt tot zorgen en stress. Blijf niet in je hoofd hangen. Gebruik je denken om je doel en actieplan vast te stellen. Ga daarna over tot actie. Start klein en bouw zo momentum en vertrouwen op.